Vérmező zöldfelületeinek megújítása

A Vérmező Budapest egyik legnagyobb közparkja. Elhelyezkedése, arányai, növényállománya igazi természeti kinccsé emelte a város szívében.
A Fővárosi Önkormányzat kiemelt szerepet szán a Vérmezőnek a város zöldebbé és élhetőbbé tételében, hiszen ez a park is része a budai parktengelynek, amit erősíteni, bővíteni, fejleszteni kell. Hogy ez hogyan történjen, azt a város lakóival együttműködve szeretné meghatározni az önkormányzat.
"
2021-ben elkészült a Vérmező stratégiai terve, most pedig már a részletes tervek készülnek!
A 2021. tavaszán elérhető kérdőívet (aminek eredményei a KÉRDŐÍV gombra kattintva ismerhetők meg) 854-en töltötték ki. Ennek válaszait figyelembe véve készült el a stratégiai terv, melyet 2021. szeptember 1-én fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. 2022 őszén a részletes tervezéssel folytatódott a munka, amibe szintén be tudtak kapcsolódni a park használói a közösségi tervezési alkalmakon keresztül.
HELY
Budapest I., Vérmező
(49 értékelés)
Értékelem a projektötletet

Kártyaszám:
Születési év:
Másik kártyával szeretnék szavazni
2021/04/29 - 15:29

A Magyar Jakobinusok Tere - Kék Golyó utca felől érkezve én mindenképp örülnék, ha a 17/59/61 villamosok megállójából a zebra folytatódna a Krisztina Körút mentén a Déli pályaudvar előtti járdaszigetre, onnan meg esetleg a Vagon étteremhez, a lámpaciklusok bőven lehetővé tennék (most is egy csomóan mennek át az Alkotás úton, amikor piros a Széll Kálmán Tér felé haladó autóknak, fölöslegesen akadályozza ezt a megálló korlátja)

2021/07/03 - 08:37

Vérmező gyalogos és kerékpáros megközelítésének javítása szerepel az egyeztetési dokumentum projektjavaslatai között. A kapcsolatok fejlesztése részletes, a környező úthálózat forgalomtechnikai fejlesztési tervezés részeként megvalósuló továbbtervezést igényel. https://rdt.budapest.hu/dialogs/vermezo-zoldfeluleteinek-megujitasa/blog_posts/julius-5-ig-velemenyezheto-a-strategiai-terv

Válasz

2021/05/03 - 10:42

Mesze a legfontosabb a park kivilágítása lenne: egészen megváltoztatné a környék hangulatát

2021/07/03 - 08:23

A stratégia terv dokumentáció egyeztetési anyaga tartalmazza ezt a projektet.

Válasz

2021/07/01 - 09:12

Fiatal kortárs képzőművészek installációit tudnám elképzelni a parkban, teret adva időszakos szabadtéri kiállításoknak, amivel egyszerre nyílna lehetőség a pályakezdő alkotóknak a bemutatkozásra és a legaktuálisabb eseményekre való reflektálásra - ezzel is fejlesztve a társadalmi érzékenységet és a kultúrális kommunikáció értelmezési tartományát. Üdv, Nóri

2021/07/03 - 08:29

A stratégia munkaközi anyagában a jövőképben szerepel, hogy kulturális, szabadidős rendezvényeknek helyet biztosít a park. Természetesen a zöldfelületek védelmi szempontjait prioritásként kezelve. https://rdt.budapest.hu/dialogs/vermezo-zoldfeluleteinek-megujitasa/blog_posts/julius-5-ig-velemenyezheto-a-strategiai-terv

Válasz

2022/09/30 - 12:03

Megnéztem az első fórum összefoglalóját. Ezekre lehet online reagálni? Vagy az egész tervezés csak személyesen fog futni? Remélem lesz lehetőség azoknak is kifejteni a véleményét akik nem tudnak elmenni a meghirdetett alkalmakra.

Itt is azért előjön, hogy bizonyos csoportok teljesen máshogy látják a képet, mint mások. Elég csak az összefoglaló 2. oldalát megnézni.
- Nagy szabad „kutyafuttató” – elfogadott! Saját kutyás közösség (fb csoport), nincs
parkhasználati konfliktus
- Van dedikált pihenőrész (kutyások nem tartják be).
És ez így egymás után. Ezek egymásnak ellentmondó állítások. Vagy a kutyások hazudnak vagy aki szerint a kutyások nem tartják be a szabályokat. Ez az ellentmondás a helyszínen rendezésre került? Nekem is az a tapasztalatom, hogy a kutyások egyszerűen nem veszik konfliktusszámba a konfliktust, mert vagy nem figyelnek rá, vagy már nincsenek ott. Pl.: kutyaszarba lépés az egyértelmű kutyás konfliktus. Ha olyan emberhez rohangál a kutya aki nem szeretné, vagy emiatt lassabban kell a bringásnak menni, az is konfliktus.

Itt is arra lenne szükség, hogy ki legyen jelölve egy rész (nem feltétlenül zárt), ahol szabadon futkározhatnak a kutyák, de ahol nem ez a helyzet, be kell tartatni a póráz használatát.

A piros padokkal nem az a baj, hogy piros, az a ciki ha valaki cikinek gondolja. A probléma az állapotuk inkább. A lényeg, hogy kényelmes-e és le mer-e ülni rá az ember.

Jó lenne, ha az utak nem lennének lebetonozva.
Nem szükséges a park bekamerázásra. Elég ránézni a bűnügyi térképre. A déli pályaudvar ahol történik valami. Felesleges beruházás lenne, azt a pénzt másra is lehetne költeni.
Közvilágítás „fejlesztését” nem támogatom, ha az több közvilágítást jelent. Szerepel is az összefoglalóban, hogy természet pótléknak használják az emberek. A természet nincs kivilágítva. Vannak a parkban olyan részek ahol van lámpa, aki azt szereti az arrafelé menjen. Ha a fejlesztés tényleg fejlesztés, tehát parkhoz illő, Gellérthegy szerű színhőmérsékletű világítást, késő éjszakai lekapcsolást, nem óriás lument, tehát igazi fejlesztést jelent, akkor támogatom.

2022/11/22 - 14:13

Köszönjük javaslatait és véleményét. A tervezők részére továbbítjuk a november végéig erre a honlapra érkező véleményeket, így az Önét is.
Természetesnek tartjuk, hogy az egyeztetések során eltérő, esetenként ellentmondó vélemények is megfogalmazódnak. A koncepcióterveket több változatban készítjük el, ezzel bemutatva az eltérő, ütköző javaslatokat és feloldásuk lehetőségév, vagy ha ilyen nincs a döntési pontokat. Az elkészült koncepcióterveket jövő év első felében tervezzük bemutatni véleményezésre.

2023/05/25 - 18:00

Tisztelt fejlesztők ,építtetők, kivitelezők.

Egy kis érdekességet szeretnék leírni, egyetértek mindenféle fejlesztéssel, jobbítással, építéssel.
Szóval a sétáló és közlekedő utak kijelölések ne tervezőasztalon történjen, hanem a jelenlegi utakat kitaposott ösvényeket kellene borítani kiépíteni, mert ezeket az emberek hozták létre és saját magukért.
A németeknél történik ilyesmi hogy új Park létrehozásánál a sétáló utakat nem jelölik ki,és aszfaltoznak rá, hanem az emberek kijárják, ki tapossák és azt aztán borítják valamilyen burkolattal.

Előre is köszönet mindenféle fejlesztésért ,,üdvözlettel :Menyhárt Zoltán🌞

Válasz

2023/07/16 - 14:06

Jó, hogy van lehetőség online is a véleménynyilvánításra, csak úgy nehéz, hogy alig tesznek közre terveket, amit véleményezni lehet.
A két verzióból amit feltöltöttek például nem derült ki, hogy a középső hatalmas részt a kutyások kapják meg. Ezt a Völgyzugoly műhely egyik Facebookos megosztásából lehet látni. Az se látszik a térképeken, hogy melyik szín milyen burkolatot jelent, melyik a futósáv stb. Az se derül ki, hogy mi az a szervízút, amit a 1. csoport jó ötletnek tart.
Kérem töltsék fel az összes hasznos információval bíró képeket, leírásokat.
Így a kevés információ birtokában jelenleg a második verziót tudom támogatni.
Jó lenne, ha minél több helyen a kaviccsal felszórt megoldás maradna. A sporttéren is. A sporttér méretét ne növeljék a zöldterület rovására.
Jó lenne a parkot körben, de főleg a Krisztina krt. felől magasabb cserjékkel beültetni, hogy legyen valami, ami jobban felfogja a közlekedés zaját.
Hol van a napozó rét? A 2. csoport ajánlja, hogy legyen körbe kerítve kerítéssel a kutyák miatt. Azért ne üljünk már fordítva a lovon. Ne zárják az embereket karámba a kutyások miatt. Azon kutyák ne legyenek póráz nélkül, akik nem hallgatnak a gazdájukra!
Közvilágítás és kamerák témaköre:
Ezt főleg azok erőltetik, akik félnek valami miatt. Ha ez így van akkor viszont úgy kell megtervezni ezeket, hogy értelme is legyen. Hacsak nem világítják ki az egész parkot. NE TEGYÉK! Akkor az utakat éppen, hogy minimálisan kell csak kivilágítani. Hiszen, ha erős a világítás a szem ahhoz adaptálódik így nem lehet belátni a sötétebb, zöld részekre. A kamerák kérése is a félelem műve. A kamera nem állítja meg a bűntettet! Az csak a visszanézésre szolgál. A Vérmező a rendőrségi bűnügyi térkép szerint nem bűnügyi gócpont. Jó lenne, ha a közvilágítás beleolvadna a környék, tehát a várnegyed megvilágítási szokásaihoz, főleg színhőmérséklet tekintetében. Késő éjszakai lekapcsolást támogatom.
Elég megnézni a Széll Kálmán teret és környékét. Teljes mértékben ki van világítva és tele van pakolva kamerákkal, mégis sokkal több bűncselekmény történik ott.
Szóval felesleges és pénzpazarlás a parkot telepakolni kamerákkal.
Az, hogy a szitakötő kikerül mit jelent? Az egész parkból? Szerintem lehetne neki helyet találni.

2023/08/16 - 16:48

Köszönjük észrevételeit, javaslatait.
A terveket elláttuk jelmagyarázattal, illetve a terveket bemutató prezentáció segíthet az értelmezésben.
A terület integárált parki házirendjének előkészítése jelenleg zajlik. A házirend fogja kijelölni a kutyával látogatható és nem látogatható területeket. Egyetértünk azzal, hogy csak szocializált kutyák sétáltathatók a parkban póráz nélkül.
A koncepció terveket követően - a fejlesztési források korlátozott volta miatt - várhatóan nem a park egészének megújítása fog megkezdődni, hanem valamelyik részterület újulhat meg.
A parban újabb elkerített területek létesítését nem tervezzük, napozó rét a jelenlegi gyepes területen van.
A tervezői javaslat szerint a szitakötő szobor marad a helyén, a játszótér kerítését lehetne áthelyezni, és ezzel a szitakötő szobor kikerülne a játszótér területéről.

2023/08/16 - 21:49

Köszönöm a választ, és hogy felkerült pluszban pl.: az előadás-prezentáció is.

Válasz

2023/07/18 - 15:45

Elkészültek a Vérmező közparki fejlesztés koncepciótervei két változatban. Itt lehet őket megtekinteni: https://rdt.budapest.hu/dialogs/vermezo-zoldfeluleteinek-megujitasa/blog_posts/bongessz-koncepcioterveket

Július 31-ig várjuk a véleményeket és javaslatokat.

Válasz

2023/07/30 - 21:02

A stratégiai tervben minden IS szerepel, sport, kultúrális, szabadidős tevékenységek, vendéglátás, kutya-baba-mama-petanque-futás-víz-eső-világítás-stb. Sajnos a stratégiai terv egyetlen dolgot fejelt ki a munkából, az pedig az átmenő forgalom, a parkot alvóhelynek, wc-nek, éjszakai buliközpontnak használókat, akik miatt sajnos minden ötlet, jó szándék meghiusul. Emellett fontos lenne, hogy a bicikliutak ne mindkét oldalon gátolják a sétákat. Most a Krisztina krt felöli oldalon érkezők olyan sebességgel közlekednek, ami veszélyes gyerekre, emberre, kutyára.. egy kicsit több "kutya-szelektív" kuka jól jönne, az egyébként viszonylag jól felszedett végtermékek hamarabb kerülhetnének helyükre. A Vagon étterem előtti 2 kis "medence" pazar lenne nyári időkön.. és a kevesebb mindig több elv alapján nem kell díszpark, inkább használható.

2023/08/17 - 09:48

Köszönjük észrevételeit.
A stratégia terv valóban egy "menünek" tekinthető, ami ahogy ön is írja mindent is tartalmaz. A koncepcióterv ebből szűkíti le a javasolt fejlesztések körét, a közösségi tervezésen elhangzottak figyelembevételével. Itt tekintheti meg a koncepcióterveket:
https://rdt.budapest.hu/dialogs/vermezo-zoldfeluleteinek-megujitasa/blog_posts/bongessz-koncepcioterveket.

A park nem rendeltetés szerű használatának visszaszorítása elsősorban rendészeti feladat, de ebben javaulás a fejlesztés eredményeképpen is várható (újabb illemhely telepítés, közvilágítás fejlesztés, illetve az, hogy a felújítás révén vonzóbb így látogatottabb közösségi teret hozunk létre ahonnan a diszfunkciók kiszorulnak). A fejlesztés során a gyalogos közlekedés biztonságát, akadálymentességét prioritásnak tekintjük, kerékpáros fejlesztés ennek a prioritásnak a szem előtt tartásával történhet majd a jövőben.

Válasz