Közösségi tér az Andrássy úton

Rövid- és hosszútávú tervek az Andrássy úton

Címszavakban
  • Az Andrássy út Vörösmarty utca és Rózsa utca közötti szakaszán a szervizutak közösségi térré válnak 2020. augusztus 1. és október 18. között. 
  • Az ideiglenes forgalmi rend a gépjárművek mellett a biciklisek számára is változásokat hoz.
  • Augusztus 14-től kérdőívvel gyűjtjük az átalakítások tapasztalatait és a további ötleteket.
  • A VI. kerület és a Főváros azon dolgozik, hogy az Andrássy út hosszú távon is élhető legyen.

Változások augusztus 1-től október 18-ig

2020. augusztus 1. és október 18. között a terézvárosi önkormányzat lezárja az autóforgalom elől az Andrássy út Rózsa utca és Vörösmarty utca közötti szervizútjait. Ebben az időszakban járművel közlekedni és parkolni sem lehet a szervizúton, a területek gyalogos zónává alakulnak át. A szervizúton a parkolás megszűnik, és teret kapnak a vendéglátó egységek és kulturális rendezvények.
Ebben az időszakban a kerékpárosok ezen a 200 méteres szakaszon a ("lovagló") sétányon közlekedhetnek. A gyalogos zóna területére is behajtanak, de ott - a KRESZ előírásainak megfelelően - max. 5 km/h sebességgel, „lépésben” haladhatnak.
A forgalmi változások miatt az Andrássy út Hősök tere felé vezető szervizútján a Csengery utca és a Vörösmarty utca között megfordul a szervizút egyirányúsága, de kerékpárral továbbra is lehet majd a Hősök tere felé közlekedni.

Terkep_07_Andrassy_ut_01

Közösségi tér és használati tapasztalatok

A kerület a próbaidőszakban arra tesz kísérletet, hogy a szervizutat közösségi térré változtassa. Az idelátogatók egy válogatást láthatnak majd az elmúlt évek ARC kiállításaiból, terézvárosiak portréfotóiból, kortárs művészek alkotásaiból. Utcabútorok, fák várják majd a korzózókat, hogy az Andrássy út, Európa egyik legszebb sugárútja visszakapjon valamit eredeti funkciójából.
A mintaprojekt hosszú távú célokat is szolgál, ugyanis a terézvárosi és a fővárosi önkormányzatok szándéka az Andrássy út forgalomcsillapítása, zöldfelületi fejlesztése, élhetőbbé tétele, amihez a most induló tesztidőszak gyakorlati tapasztalatokkal járul hozzá. Ezt segíti majd kérdőívünk is, melyet augusztus 14-től teszünk közzé oldalunkon, hogy a városlakóknak lehetőségük legyen elmondani, hogyan élték meg a változásokat.