Merre tart a Nagykörút?

Közös gondolkodás a Nagykörútról

A nyáron már sok szó esett az ideiglenes kerékpársávokról, most nézz velünk távolabbra, és gondolkodjunk arról, hogy merre kell fejlődnie a Nagykörútnak a következő évtizedben!

A Nagykörút Budapest egyik legfontosabb, ikonikus városi útvonala. A historikus belváros értékes épített örökségeként városképi jelentősége az Andrássy úthoz mérhető: a bérpalotákkal és fasorokkal kísért útvonal valaha a városi élet elegáns tere volt, korzózó emberekkel, virágzó kereskedelemmel. A XX. század második felére azonban a Nagykörút használata megváltozott: a gépjárműforgalom növekedésével a korzóból egyre inkább közlekedési főútvonallá vált. Ezzel együtt járt az is, hogy az egykori bérpaloták földszintjein az üzletek fénye megkopott, és színvonaluk romlását csak fokozta a rendszerváltás után megjelenő bevásárlóközpontok elszívó hatása.

A Fővárosi Önkormányzat párbeszédet indít a Nagykörút szerepéről, jövőképéről, melyben a érintettek – a körúton és a környéken élő emberek, körúti kereskedők, a Nagykörúton közlekedők és a civil szervezetek – folyamatos bevonásával és tájékoztatásával alakul ki a koncepció. A tervezés céljáról és a tervezési folyamatról az https://enbudapestem.hu/nagykorut/ oldalon találsz részletes információkat és háttéranyagokat. 


nagykorut

A tervezés főbb ütemeihez kapcsolódva több témában és különböző fórumokon várjuk a Nagykörutat használók véleményét. Első online kérdőívünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen jó dolgokat és problémákat látsz a Nagykörúton, illetve szerinted milyennek kéne lennie a körútnak a közeljövőben? A válaszok alapján alakítjuk a Nagykörút megújítására vonatkozó (fővárosi) koncepciót, és a tervezés későbbi fázisában a konkrét elképzelésekről is elmondhatod majd a véleményedet.

Te milyennek képzeled a Nagykörút jövőjét? Hogyan felelhetne meg a XXI. századi igényeknek Budapest egyik legjellegzetesebb városi útvonala? Töltsd ki online kérdőívünket november 11-ig, és vegyél részt a közös gondolkodásban!