Megnyitott pesti alsó rakpart

Gyalogos RAKPART

Címszavakban
  • Májustól szeptemberig minden hétvégén a gyalogosoké és kerékpárosoké a pesti alsó rakpart Margit híd és Közraktár utca közötti része.
  • Augusztus 20-tól tölthető ki a kérdőívünk, amiben az ideiglenes használat tapasztalatait és a további ötleteket gyűjtjük.
Terkep_06_Pesti_Also_Rkp_01
Szeptember végéig minden hétvégén megnyílik a pesti alsó rakpart a gyalogosok és kerékpárosok előtt. A budapestiek régi vágya, hogy Budapest és a Duna, a város és a folyó újra közel kerüljenek egymáshoz.
A Duna hiába a legmeghatározóbb eleme Budapestnek, néhány szakasztól eltekintve nagyon nehéz megközelíteni a partot. Nem volt ez mindig így, hiszen a Duna-partok a folyó szabályozását követően is elérhetőek maradtak, a rakodópartokon zajló kereskedelem és hajózás mellett a rakparti sétányok népszerű kikapcsolódási helyszínek is voltak. A XX. század második felében azonban a rakpartok gyakorlatilag városi autópályákká alakultak, amelyek feladatává a belvároson áthaladó forgalom gyors elvezetése lett a sűrűn lakott területektől vett viszonylagos távolságban.
A közelmúltban újra felmerült az igény, hogy a budapestiek visszahódítsák a város folyópartjait. A 2015-ben indult RAK-PARK projekt célja, hogy a budapesti Duna-partok a kor elvárásainak megfelelő, igényes közterületként újuljanak meg, ez azonban egy nagyobb költségigényű, hosszabb távon megvalósítható, komplex beavatkozást jelent. Éppen ezért fontos, hogy a városvezetés ideiglenes megoldásokkal megtalálja a módját a rakpartok azonnali gyalogos elérhetőségének.
k_49A3417A Fővárosi Önkormányzat szeptember végéig minden hétvégén megnyitja a pesti alsó rakpartot a gyalogosok és kerékpárosok előtt. A pesti alsó rakpart Közraktár utca és Margit híd közötti szakaszának autómentesítésével egy 3,5 kilométeres sétány jön létre Budapest egyik legszebb helyszínén. A rakpart már az első megnyitott hétvégén nagyon népszerűnek bizonyult a budapestiek körében, a hosszan tartó kijárási korlátozások enyhítésével a budapestiek biztonságosan, a zsúfoltság elkerülésével sétálhattak, kerékpározhattak a rakparton. A Főváros igyekszik folyamatosan fejleszteni a kellemes kikapcsolódáshoz szükséges infrastruktúrát: a szakaszon elérhető mosdókon túl továbbiakat nyitunk, valamint lehetőséget biztosítunk, hogy a rakpart egyes részein vendéglátó egységek, teraszok települjenek ki.
Az ideiglenes használat rengeteg tapasztalattal szolgálhat, és sok olyan civil ötletet hozhat napvilágra, amik korábban nem is merültek fel a városlakókban. Azért, hogy ezekből a tapasztalatokból és ötletekből Budapest gazdagodni tudjon, a Fővárosi Önkormányzat egy kérdőívezést indít. A kérdőív 2020. augusztus 20-tól érhető el a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon.