Belső-Erzsébetváros átfogó forgalomcsillapítása

Finomhangolás az észrevételek alapján

Az augusztus óta tartó tesztidőszak alapján már rengeteg gyakorlati tapasztalat gyűlt össze a változásokról. A környékbeliektől rengeteg észrevétel és javaslat érkezett, amelyeket figyelembe véve néhány helyen korrekcióra kerül sor a szeptember 19-20-i hétvégén. A tesztidőszak így tehát már az alábbi módosításokkal folytatódik:
  1. A Káldy Gyula utca megfordítása, egyúttal új hurokútvonal létrehozása a Paulay Ede utca – Székely Mihály utca – Király utca – Káldy Gyula utca útvonalon. A Király utca Székely Mihály utca – Holló utca közötti szakaszának iránya visszafordul az augusztus előtti állapotra. Indoklás: a VI. kerület és a helyben lakók kérése alapján, amivel egyúttal a Holló utca is tehermentesíthető. 
  2. A Király utca Nagymező utca és Kis Diófa utca közötti szakaszának iránya megfordul. Indoklás: a Kis Diófa utca és a Király utca észak-keleti részének csillapítását szolgálja.
  3. A Klauzál tér két oldalán, valamint a Nyár utca és a Klauzál utca egyes szakaszain az utcák iránya megfordul, valamint a piac előtti térrész kétirányúvá válik. Indoklás: a Wesselényi utcán a Nagykörút felől érkezők a Klauzál utcai torkolatban két irányban, jobbra és balra is továbbhaladhatnak, azonban a Klauzál utca vonalától a Kiskörút felé nem tudnak kerülőúton sem eljutni, a Rákóczi út vagy a Dob utca felé tudják elhagyni a területet. A megoldás a Klauzál utca forgalmi terhelését és a térség átmenő forgalmát jelentősen csökkenti.
  4. A Dohány utca troliközlekedéssel szembefordított szakasza Nyár utca és a Nagy Diófa utca közé kerül, valamint a Nyár utca és a Nagy Diófa utca Dohány utca és Rákóczi út közötti szakaszának egyirányúsága is megfordul. Indoklás: a Dohány utcai szállodához behajtó autóbuszok így a Rákóczi út – Nyár utca – Dohány utca útvonalon érik el a szállodát, míg a Dohány utca forgalomcsillapítása is megmarad. A Dohány utca és a Nyár utca kereszteződésében a tapasztalatok alapján néhány parkolóhely a sarkok mellett megszüntethető, ami összességében nem jelent veszteséget, mert a Dohány utcában rövidebb szakaszra kerül át a trolival szembehaladó egyirányú szakasz, így minimális parkolóhely-nyereség várható.
Terkep_02_VII_Kerulet_02_2


A térképen új változásként, vagyis rózsaszínnel a mostani finomhangolás módosításait tüntetjük fel. A korábbi, augusztusi változásokat már meglévőként, kékkel mutatjuk be.